Tips

Når du skal male med Nordic Chic kalkmaling

 

 • Før du begynner å male så sørg for at overflater er rene og tørre. Nordic Chic kalkmaling er miljøvennlig, så påse at det ikke er rester av sterke vaskemidler om du har brukt det.

 • På blanke overflater kan du pusse lett, men det er ikke en nødvendighet.

 • Malingen fester på det meste. Unntaket er overflater som er oljet, fettet eller silikon. Disse vil komme i konflikt med malingen og ‘blø’ gjennom. Det finnes muligheter for disse overflatene også, men da krever det en forbehandling ved å vaskes med grovrent og forbehandles med sperregrunn.

 • Mal et eller to strøk til du får den overflaten du ønsker. Tørketiden er i hht produktbeskriving 6 timer, men dette varierer etter forholdene og 2 timer er ofte nok for å påføre neste strøk. Du vil merke hvis forrige strøk ikke er tørt ved at du ‘maler av’ forrige strøk.

 • Hvis du synes malingen blir litt for tykk i prosessen så dypp kost/pensel i litt vann eller spray lett med vann på overflaten. Du kan også tynne malingen med litt vann, men husk å gjøre dette i et eget kar/boks så du ikke feilberegner og får for mye vann i malingsboksen din.

 • Strukturen i overflaten varierer med hvilket verktøy du bruker. En skumgummirulle vil gi en glatt overflate som eksempelvis er ønskelig på kjøkkenskap mm. En slitt kost vil gi en grov og rustikk overflate. Nordic Chic har egne koster/pensler i forskjellige størrelser som vi anbefaler.

 • Om ønskelig kan det pusses lett med fint sandpapir mellom strøkene med maling og/eller før voksing, men det er ikke av nødvendighet.

 • Malingen som er vannbasert kan selvfølgelig blandes til å få den nyansen du ønsker. Den kan også tynnes for å gi et lasert uttrykk f.eks til furu.

 • Om du ønsker et fargespill i overflaten kan du male ‘vått i vått’ med flere farger. Malingen tørker fort så ta for deg mindre partier om gangen –eller mal veldig fort.

 • Nordic Chic er slitesterk og smitter ikke, men det anbefales å forsegle med klar voks for gjøre overflatene vannavstøtende. Voks påføres med kost eller fille som ikke loer. Overflødig voks tørkes lett over med tørr fille. Voksen forsterker fargen, men overflaten forblir matt. Hvis det er ønskelig med en blankere overflate så kan en polere voksen. La voks tørke i 45-60 minutter mellom hvert lag.

 • På flater som er utsatt for bruk, på trapper, gulv og baderomsvegger anbefales Topcoat som er en silkematt miljøvennlig lakk. Dersom en har vokset først anbefales det å vente ca. en uke før Topcoat påføres, for å være sikker på at voks er gjennomherdet.

 • Mørk voks som finnes i svart, grå og mørk rødbrun gir en vakker effekt til utskjæringer og profilerte overflater. Husk at du alltid må ha lys voks under! Påfør med kost eller fille og tørk av overflødig slik at den mørke voksen legger seg i og fremhever utskjæringer og fordypninger. Ved påføring av mørk voks kan det gjøres umiddelbart eller i ettertid. 

 • Du kan også velge å blande en kontrastfarge av maling med den klare voksen for å skape effekter.

 • Utover å male ‘vått i vått’ kan du også ‘tørrmale’ for å få en patina i overflaten. Dette kan du gjøre med både maling og mørk voks. Bruk lite maling/voks på kosten, tørk av det meste på papptallerken, papir eller annet og stryk på overflater, hjørner og steder du ønsker en patina.

 • Det er mulig å ombestemme seg. Har du gjort ferdig et prosjekt og vil endre farge så krever det lite eller ingenting. Har du forseglet med Topcoat lakk; er det bare å male over. Har du forseglet med voks; så la det herde ca en uke, puss lett over med sandpapir og ta fatt igjen.

 • Hvis du vil male møbler så varierer bruk av mengde maling; avhengig av struktur i stoff og på stoppingen. En velurstol med tykk stopping vil kreve mer for å bli mettet enn en spisestuestol i ull, bomull eller syntetisk stoff. Uavhengig så må stoffet støvsuges og være støvfritt. Første strøk blandes malingen 50/50 med vann og påføres med kost eller svamp. En kan fortsette med blandingen 50/50 neste strøk eller minke noe på vannet. Antall strøk og dekkevne vil som nevnt variere. Puss med sandpapir mellom hvert strøk og før voksing for å gjøre overflaten mykere. Avslutt med klar voks, gjerne to strøk. Herdetid mellom 2. gangs påføring av voks er ca 1 time, men det anbefales ikke å bruke møbelet før det har herdet ytterligere ett døgn. Farget voks blir ikke benyttet på møbler da muligheten for at fargepigmenter overføres til klær er til stede.